Training Bewust Bewegen en ADHD

Wil je leren hoe je vanuit een andere visie met kinderen kan werken? Heb je zin om te ervaren hoe je op een speelse manier door middel van bewust bewegen kinderen (weer) in balans kan brengen? Ben je er aan toe om meer vanuit je innerlijke kracht en je intuïtie te werken? Schrijf je dan in voor deze unieke en inspirerende driedaagse training.

De training brengt je nieuwe inzichten en andere kijk op ADHD kenmerken bij kinderen. Je leert wat de kwaliteiten en behoeftes van kinderen met ADHD kenmerken zijn en je hoe vanuit die kennis kinderen kan motiveren en begeleiden. De positieve effecten van Bewust Bewegen staan in deze training centraal.

Bewust Bewegen is speels, leerzaam, uitdagend, mindful en ontspannend. De training zit boordevol activiteiten, creatieve opdrachten en spelletjes die makkelijk toepasbaar zijn in de klas, in een groep en ook tijdens een-op-een werken met kinderen.

Theorie waarop de training is gebaseerd.
Ieder kind is uniek, heeft andere lichaamsbouw en eigen manier van reageren op zijn omgeving. Elk kind heeft ook zijn kwaliteiten en uitdagingen. Sommige leefgewoonten kunnen het natuurlijke evenwicht van kind verstoren waardoor de kwaliteiten in uitdagingen veranderen. Zo kan bijvoorbeeld een enthousiaste kind door te veel prikkels hyperactief gedrag gaan vertonen. Zo kind heeft dan tijdelijk individuele benadering nodig.

Bewust bewegen voor kinderen is gebaseerd op de Ayurvedische typologie, waarbij de unieke kenmerken van elk kind zijn gebaseerd op de samenstelling van de drie energieën (Wind, Vuur en Maan) in het lichaam, die alle fysieke en mentale functies aansturen. Elke energie heeft zijn positieve eigenschappen. Wanneer echter een van deze krachten in het lichaam toeneemt, bijvoorbeeld door ongezonde leefstijl of omgevingsfactoren, kan er een disbalans ontstaan. Dit uit zich dan in gedrag en/of gezondheid van het kind.

Bij kinderen met ADHD symptomen is er vaak sprake van toename van de windkracht in het lichaam. Windkracht is een bewegende energie en beweegt voornamelijk naar voren. Deze kracht is samengesteld van de elementen lucht en ruimte. In het fysieke lichaam manifesteert deze kracht zich bijvoorbeeld in functies als ademhaling, doorbloeding of het transport van stoffen.

Kinderen waarbij de windkracht van nature overheerst hebben een slank en fragiel figuur, ze zijn beweeglijk en snel. Ze zijn enthousiast, vol fantasie en hebben veel ideeën. Te veel zintuiglijke prikkels, gebrek aan slaap of overmaat van zorgen kunnen ze uit balans brengen. Wanneer de wind in hun lichaam uit balans (verhoogd) is, zijn ze snel afgeleid en de concentratie is ver te zoeken. Hun natuurlijke enthousiasme kan dan omslaan in hyperactiviteit, impulsiviteit, vluchtigheid, nervositeit of ongeduld. Lichamelijke symptomen die kunnen worden veroorzaakt door overmatige windkracht zijn onder meer coördinatie- en slaapstoornissen, een opgeblazen gevoel, eczeem, buikpijn, constipatie en moeite met ontspannen.

Door op een spelende wijze met de tegengestelde energieën te werken, leert het kind geleidelijk te begrijpen waarom sommige bewegingen voor hem gemakkelijker zijn en voor andere moeilijker, en waarom hij emotioneler reageert op sommige situaties dan op andere. Het doel hiervan is dat het kind ontdekt dat alles wat hij nodig heeft om zich goed te voelen al in hemzelf zit. Zelfkennis en lichaamsbewustzijn maken het herstellen van evenwicht gemakkelijker.

Doelgroep
De training Bewust Bewegen en ADHD is er voor iedereen die zich op een professionele manier wil verdiepen in de wereld van effecten van bewust bewegen en spelen met kinderen. Het is een mooie aanvulling voor iedereen die beroepsmatig werkt, of wil gaan werken met kinderen. Je kan hierbij denken aan beroepen zoals leraren, gastouders, pedagogisch medewerkers op een kinderopvang of BSO, maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, logopedisten en kindercoaches. Yogadocenten die graag kinderyoga willen geven zijn ook welkom. De opleiding kan ook veel betekenen voor ouders die graag hun kind(eren) een gezonde en bewuste manier van bewegen willen meegeven.

Trainer

© Minneboo Fotografie

De training is ontwikkeld door de ervaren (kinder-) yogadocente en toegepast psycholoog Iveta Hanušová. Iveta combineert in haar werk de wereld van yoga en energiewerk met de kennis vanuit de psychologie.

In Nederland is Iveta al 10 jaar actief in het geven van individuele en groepslessen aan kinderen en volwassenen. In Tsjechië verzorgt Iveta al 12 jaar diverse opleidingen en trainingen op het gebied van yoga en bewust bewegen voor professionals. Inmiddels heeft ze al meer dan duizend enthousiaste deelnemers geschoold. Bij Mudita verzorgt zij de zesdaagse opleiding “Bewust Bewegen met Kinderen” voor het tweede jaar. Nu is het tijd om haar kennis en ervaringen op het gebied van ADHD bij kinderen toe te voegen als training en deze ook hier in Nederland te delen. De opleidingen van Iveta zitten vol inspiratie en praktische tips. Ze geeft les op een speelse manier en motiveert anderen tot zelfontdekking en eigen creatie. (zie ook haar website: www.ivetahanusova.com)

Data, lestijden en locatie

Opleiding met start in juli 2023:
Het weekend van 7, 8 en 9 juli.
Tijden:

  • Vrijdag 7-7-2023, van 13.00 uur tot 20.00 uur
  • Zaterdag 8-7-2023 en zondag 9-7-2023, van 10.00 tot 17.00 uur.

Opleiding met start in november 2023:
Het weekend van 24, 25 en 26 november.
Tijden:

  • Vrijdag 24-11-2023, van 13.00 uur tot 20.00 uur
  • Zaterdag 25-11-2023 en zondag 26-11-2023, van 10.00 tot 17.00 uur.

De opleiding wordt gefaciliteerd in een sfeervolle ruimte bij Mudita Academie & Yoga in het hartje van Eindhoven. Centraal station is op een loopafstand.

Investering
€ 490,- (vrijgesteld van BTW)
De investering is voor de 3-daagse opleiding inclusief lesmateriaal, koffie/thee en fruit. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om lid te worden van een gesloten FaceBook groep. Deze groep is bedoeld om ervaringen te delen, elkaar te inspireren en te motiveren.

Aanmelden in combinatie met de training Bewust Bewegen met Kinderen?
Je kunt je ook met het STAP-budget aanmelden voor de combinatie-opleiding Bewust Bewegen met Kinderen en Bewust Bewegen en ADHD.
Het totaalbedrag voor de combinatie-opleiding bedraagt € 1.290,- (vrijgesteld van BTW). De subsidie bedraagt daarbij € 1.000,- (vrijgesteld van BTW) en je eigen bijdrage € 290,-.

Informatie
Wil je meer informatie over deze training gebruik dan onderstaand contactformulier, of neem rechtstreeks contact op met Iveta (mail naar info@ivetahanusova.com of bel 0646636611).

Inschrijving

De training valt onder de subsidieregeling van het STAP-budget, waarmee je het volledige bedrag van de training vergoed kunt krijgen van de overheid. Als je kiest voor betaling via de STAP-subsidie dan krijg je de optie om kosteloos te annuleren als je geen subsidie krijgt toegekend.

Wil jij of je werkgever eerst meer informatie over deze training of de subsidieregeling volgens het STAP-budget, vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met je op.

Aanmelden Opleiding Bewust Bewegen en ADHD

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Geboortedatum(Vereist)
Aanmelding voor de opleiding:(Vereist)
Startdatum training(Vereist)
Betaling:(Vereist)
Bij je aanmelding ga je een verplichting aan voor het betalen van de opleiding. Voor deze opleiding kan je STAP-subsidie aanvragen. Als hieronder aangeeft dat je subsidie aan wil vragen, dan nemen wij daarover contact met je op. Na aanmelding ontvang je de factuur voor deelname. Je aanmelding is definitief na ontvangst van je betaling. Indien je STAP-subsidie krijgt toegekend ontvang je het eerder betaalde bedrag terug op de IBAN waarvan Mudita de betaling heeft ontvangen. Geef hieronder aan voor welke optie je kiest m.b.t. de betaling van je opleiding.
Kosteloos annuleren aanmelding
Als je STAP-subsidie aanvraagt is het mogelijk om de training kosteloos te annuleren als je geen subsidie krijgt. Wij vragen je daarbij wel alle moeite te doen die mogelijk is om subsidie te verkrijgen.
Gegevens werkgever of eigen bedrijf voor de factuur
Akkoordverklaring(Vereist)
(Vereist)