Hoe hou jij je zaag scherp?

De work-life balance; ook wij ervaren dat deze zo af en toe even weg is, en we zijn ons er toch vrij goed van bewust wat de balans voor ons is. Je hebt daar dan iets in te doen op dat moment, en wat is er verstandig? Stephen Covey’s Zeven eigenschappen voor succes in je leven adviseert ons om de zaag scherp te houden. Misschien toch wel het meest lastige hoofdstuk uit zijn boek om toe te passen. Gelukkig ontmoeten wij steeds meer mensen die tijd nemen om hun zaag scherp te houden. En we ontmoeten ook nog velen die graag zouden willen maar er veel moeite mee hebben om de balans voor zichzelf goed te krijgen. Zij laten zich steeds door hun omgeving zoveel hooi op de vork nemen dat er onbalans is. Wat dan te doen?

Je zou de volgende oefeningen uit kunnen werken voor jezelf om inzicht te krijgen voor jezelf. Erica helpt je in de vlog om de oefeningen om te zetten naar ‘doen’.

Als eerste kijk je nog eens voor jezelf wat je wens is voor je work-life balance. Hoe zou jij je balans eigenlijk het allerliefste willen hebben. Vanuit deze wens en gedachte werk je uit wat je helpt om daar te komen en wat je tegenhoudt.

Acties, uitspraken of gedachten die mij helpen vooruit te gaan in wat ik wens te realiseren.


Ik zou het volgende daarin meer mogen doen:
Acties, uitspraken of gedachten die mij tegenhouden vooruit te gaan in wat ik wens te realiseren.


Ik zou het volgende daarin willen stoppen of loslaten:
1.1.
2.2.
3.3.
en misschien nog een 4e als bonus….
4.4.

Wil je werkelijk een verandering inzetten voor jezelf? We nodigen je dan uit om voorbeelden te bedenken van de afgelopen periode waarbij jouw ideeën of overtuigingen hebben gezorgd dat je een helpende actie/uitspraak/gedachte hebt ingezet, en jezelf daarbij een cijfer te geven van 1 tot 10. Bij een 10 was het excellent, bij een 1 dramatisch. Het kan ook zijn dat je bent geïnspireerd door iemand anders, waardoor je bent gegroeid in je ontwikkeling. Noteer ook dat soort voorbeelden.

Voor de tegenhoudende acties/uitspraken/gedachten maak je ook zo’n voorbeeldenlijstje. Ook nu geef je jezelf een cijfer per voorbeeld van 1 tot 10. Bij een 10 was het verreweg het beste voorbeeld in wat je niet zou willen.

Voorbeelden van ideeën, overtuigingen of personen die mij helpen vooruit te gaan in wat ik wens te realiseren.Voorbeelden van ideeën, overtuigingen of personen die mij tegenhouden vooruit te gaan in wat ik wens te realiseren.
1.       #1.      #
2.      #2.      #
3.      #3.      #
ook nu een bonus voor jezelf?
4.       #4.      #

Het schouderklopje voor jezelf mag ook, want je hebt vast in de afgelopen periode stappen gezet waarin je de zaag beter scherp hebt weten te houden. Ook hier een cijfer van 1 tot 10. Bij een 10 ging het je heel makkelijk en goed af, bij een 1 voelde je jezelf nog compleet buiten je comfortzone.

De volgende voorbeelden heb ik toch maar mooi aangepakt om mijn zaag scherp te houden.
1.          #
2.          #
3.          #
in dit lijstje mag je jezelf best na de 4e ook een 5e, 6e en 7e schouderklopje geven
4.          #
5.          #
6.          #
7.          #

Bekijk de vlog van Erica om te zien waar een werkelijke ‘Hou de zaag scherp’-wens je kan brengen.

 

 

Wij gaan als Mudita Academie met regelmaat een actieve blog maken. Vanuit een actueel thema. Om je tips te geven voor je ontwikkeling. De ene keer zal de blog een wake-up call zijn en je passen en lijkt het alsof deze voor jou is geschreven, een andere keer zal het thema je minder aanspreken.

Net als in onze trainingen geldt ook voor de blogs dat je eruit haalt wat voor jou op dat moment past. Voor jezelf of voor de organisatie waar je werkt.

Hartelijke groet,

Erica Detiger

René Wingelaar