Omscholen vraagt Om-denken

Opeens ziet de wereld er anders uit in 2020. Sectoren waar veel werk was krijgen te maken met overcapaciteit. Grote groepen mensen in een beperkte omgeving is nu uitgesloten. Het aantal gasten in een restaurant moet minder worden om 1,5 meter afstand te kunnen houden.
Virtueel werken, thuis werken, nieuwe (on)balans tussen privé en werk….. je weet je er nog even geen raad mee.

‘Omscholen’ zou het toverwoord zijn om ‘na de lockdown’, de grote veranderingen in de arbeidsmarkt op te vangen. Is eenvoudiger gezegd dan gedaan, want omscholen vraagt ook ‘omdenken’. Los komen van oude gedachten over je vakgebied. Jezelf afvragen wat voor jou een goed en inspirerend nieuw werk zou kunnen zijn.

Stilstaan bij jouw talenten. Waar ben je goed in, en wat zeggen anderen daarvan. Wat verveelt jou snel, of wat kost je (als je heel eerlijk bent) teveel moeite. De korte termijn van geld verdienen voor je levensonderhoud is erg belangrijk. Plezier en energie krijgen uit je werk op de lange termijn is essentieel voor je toekomst en gezondheid. Hoe zorg je voor deze balans en aanpak. Wat kan je doen en wat zou je beter kunnen laten.

Wij willen je uitdagen om ‘anders te kijken’ naar werk en toekomst. Daarbij al je zintuigen gebruiken om duurzaam inzetbaar te zijn en blijven. Heel veel verschillende manieren zijn mogelijk. Vanuit deze blog kan je al een eerste start maken.

Eerst een korte bezinning:
De vraag, wie mis ik, wat mis ik eigenlijk in deze tijd of mis ik  wel iets, is een mooi startpunt en brengt je naar de essentie. Wat mis ik in mijn werk? Wat en wie mis ik in leven? En vooral ook, wat kan niet langer gemist worden in mijn leven. Wat is het waar ik mij nu en straks (weer) aan wil verbinden?

Maak vervolgens eens een shortlist van wat er absoluut wel in een functie zou moeten zitten, omdat je daarbij jouw talenten volop in kunt zetten. En zet ernaast wat jouw energielek is en je daarmee moeite kost. Wat dus eigenlijk niet in een functie zou moeten zitten.

Vele mensen geloven dat als een baan voor 80% bij je past je de andere 20% voor lief moet nemen. Zo ook voor een opleiding die je wenst te volgen voor die nieuwe baan.

Het omdenken zit er nu in dat je deze overtuiging los mag laten bij je oriëntatie op ander werk en toekomst.  Want het werkt namelijk cumulatief! Als  je 20% ‘inlevert’ bij de keuze van een bijscholing of omscholing, en vervolgens nog 20% bij de stap van de opleiding naar je nieuwe baan, dan heb je uiteindelijk 35 tot 40% ingeleverd op wat je ten diepste wenst en wat past bij jouw talenten.
Een inzicht om je heel bewust van te zijn….

Hartelijke groet,
René en Erica

Onze trainingen die je helpen de juiste keuze voor je om- of bijscholing te maken:

Online training “Zin in” en “bezin” je toekomst
In 2020 zijn we allen uit ons vaste ritme gehaald en moeten we ons afvragen welk nieuw levensritme zorgt voor een goede en zinvolle invulling van de dagen. Wat is het nieuwe ‘normaal’? Zie jij de huidige tijd als tijdelijke aanpassing, of is het de opmaat naar een ‘nieuw normaal’ voor je en ben je toe aan bezinning op je toekomst en ‘nieuwe zin’ te krijgen in je loopbaan?

Tijdens een korte maar intensieve video-conferencing aanpak werk je individueel en in groepsverband en stap je in een persoonlijke bezinning en reflectie.

Loopbaanontwikkeling met Insights Discovery®
Ben jij er klaar voor om een boost te geven aan je loopbaan? Sta je voor een re-integratie en wil je graag met veel energie weer aan het werk? Is mobiliteit tussen functies een vraag waar jij voor jezelf alert in blijft?

De training Loopbaanontwikkeling met Insights Discovery geeft je de handvatten om de volgende stap te gaan zetten.