Het meesterwerk

Als wij een masterclass starten vragen wij vaak aan de deelnemers of zij hun meesterwerk mee willen nemen. Fysiek, als foto, als geluid… Bij de kennismaking met elkaar als groep een prachtige opening. Deelnemers ervaren het altijd als een waardevol moment. Zij kunnen vanuit iets wat zij heel mooi vinden vertellen. Hun geluk over het meesterwerk kunnen delen, en daarmee opnieuw ervaren. Bewustzijn van iets wat je geluk prikkelt. Dat mee kunnen nemen naar het vervolg in de training.

En het is gelijk een trigger naar je droom volgens de ‘einde voor ogen’-techniek om te kijken naar je ontwikkelwens voor een masterclass of leergang of training.

Zo nam een deelnemer een beeldje mee naar de masterclass ‘leadership advanced’, gekregen bij haar afscheid van haar vaste baan en de zelfgekozen stap naar zelfstandig interim financial. Als compliment van haar leidinggevende voor haar keuze bij de volgende fase van haar carrière. Het beeldje was haar meesterwerk geworden in de metafoor van de keuze die zij had gemaakt en de vreugde die zij nog dagelijks beleeft aan zelfstandig zijn.

Bij de masterclass ‘Adviseren vanuit partnerschap’ laat een deelnemer ons vol trots een filmpje zien van een concours voor doedelzakbands waar hij onderdeel vanuit maakt. Een ander vertelt vol passie over het gezin, de kinderen en soms zelfs ook een kleinkind als energiebron voor het eigen ontwikkelen. Een leven lang mogen leren is dan als thema prominent aanwezig in de groep met een jonge opa of oma als deelnemer.

Ontwikkeling is ook creatie. Er komt iets nieuws in je, je creëert je eigen ontwikkeling. Een kunstenaar leeft in het nu en creëert vanuit wat er ‘nu’ is. Onze ervaring is dat je ontwikkeling ook het beste verloopt als je in het ‘nu’ kan zijn. Dan sluit je aan bij de talenten die je nu hebt. Je daarvan bewust kunnen zijn is vaak een eerste wezenlijke stap naar je volgende meesterwerk.